Boogschietexperiment op vis
Zondag 16 juni vond er op Masamuda een boogschietexperiment plaats in het kader van het PhD project van Merel Spithoven-Stikkelorum. Zij is werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen i.s.m. Universiteit Leiden voor het Resurfacing Doggerland project.
Voor het experiment waren twee complete zalmen (zonder ingewanden) gekocht. De zalm werd opgehangen, zodat er door Timothy Stikkelorum op geschoten kon worden met een taxusboog en houten pijlen met benen en gewei pijlpunten eraan. De pijlpunten zijn gebaseerd op archeologische vondsten (ongeveer 11.000 jaar oud) uit postglaciaal Doggerland, nu Noordzee.
Het doel van het experiment was het nabootsen van het gebruik van de spitsen om zo gebruikssporen te creëren die we ook op de archeologische spitsen terugzien. Met deze experimentele referentiecollectie kunnen we afleiden op welke type dieren de spitsen gebruikt zijn. Sommige spitsen zijn gebruikt op landzoogdieren, andere op vis. Vorig jaar hebben we al een boogschietexperiment op een karkas van een damhert uitgevoerd op Masamuda.
De experimentele spitsen worden nu geanalyseerd onder verschillende microscopen op de Faculteit der Archeologie te Leiden. Er wordt gezocht naar sporen van gebruik, zoals afronding en glans. Vervolgens worden deze gebruikssporen vergeleken met de sporen op de archeologische spitsen om zo tot conclusies te komen over het gebruik van de spitsen in postglaciaal Doggerland.
Na het experiment zijn de zalmen gefileerd. De stukken zalmfilet zijn verdeeld over de vrijwilligers.
Meer weten? Ga naar https://www.linkedin.com/in/merel-spithoven-stikkelorum-b21b5bb7/ voor vrij toegankelijke artikelen.